2012. március 25., vasárnap

Energiavitorla

Fogjuk munkába zászlóinkat!

Újabb magyar találmány, amire büszkék lehetünk. Igaz még csak a prototípus készült el, de már számos üzleti terv igazolja, hogy érdemes befektetni a találmány legyártásába.
A feltaláló szerint:” ez a találmány három területen alkalmazható, és eredetileg áramtermelő dunai küszöbgát „szeretett volna” lenni, azon a szakaszon Dunakiliti és Nagymaros között, ahol a bősi erőmű megépítése után túl gyorsan folyik le a Duna vize. Egyébként ott már most is óriási gond a vízszint alacsonysága és az, hogy a gyors lefolyás egyre mélyebbre vájja a Duna medrét.”

Az energiavitorla három alkalmazási területe:
  • folyóvizek áramlási energiájának hasznosítása,
  • a szélenergia hasznosítása,
  • csővezetékeknél a helyi energiaigény kielégítése.
A találmány működése, jellemzői:
„Ez egy nagy, merev felület, készülhet bármiből, ami a szelet fel tudja fogni. Ezen van egy nyílás, a légcsatorna, amiben mozog egy lemez. Ebből a mozgásból lesz aztán áram. Innen ugyan az, mint a többi zöldenergia berendezés (napelem, szélkerék). Az áram akkumulátort tölt, vagy visszatáplálásra kerül a hálózatba.”

Előnye a már ismert szélkerekekkel szemben, hogy szorosan egymás mellé, alá és fölé bármennyi elhelyezhető, míg a szélkerék egymás mellé csak az átmérőhöz viszonyított 3-5-szörös, míg egymás után 10-szeres távolságra telepíthető jelentős hatásfokromlás nélkül.

Környezetében nem jelent veszélyt sem emberre, sem az állatokra. Nincs hangja, ezáltal nem zavarja környezetét.
Előnyként említhető továbbá, hogy az eddig hasznosítatlan területek is elhelyezhetők, például többszintes parkolóházak oldalának beburkolása, panelházak teteje a közös áramfogyasztás fedezésére, áruházak, intézmények lapos tetői stb. Egy urbánus megoldásnak tekinthető, minden szelet hasznosít, a változékony erősségű és a lökésszerű szeleket is.

„Nincs tehetetlensége, nincs üresjárati megállítása, nem ventillátorozik. Nincs felső korlátja a működési tartományának, mert viharos szélben hatásnövelő felületét lecsökkenti, így folyamatosan áramot termel.”

Az energiavitorla „150×150 cm-es méretben kerül gyártásra. Ebből lehet aztán többet pl. egymáshoz illesztve elhelyezni. Az eddigi számítások szerint 6-8 db képes egy átlagos áramfogyasztású családi ház áramellátására – megfelelő szélviszonyok megléte esetén.”

Teljesítményét tekintve egy „egység névleges teljesítménye 300W, ez egy itthoni átlagos szélnél kb. 70-100 W áramtermelést jelent... Egy családi ház átlagos fogyasztása havi 300 kWh, ami olyan, mintha állandóan ~400 W áramot fogyasztanánk. Az ingadozásokhoz kell a megfelelő áramtároló akkumulátor, vagy az intelligens mérőóra.”


Reméljük, hogy ha nem is napjainkban, de a jövő generációit e magyar két alkotta eszköz szolgálja majd.

1 megjegyzés:

  1. Attila Roth atirot@gmx.net2012. december 27. 3:56

    Olvastan a szélvitorlával kapcsolatos leirásokat és azt is, hogy a felteláló, Kókai Dénes, háza pénzhiány miatt veszélyben van.
    Azt hiszem, sőt biztos vagyok abban, hogy tudunk segiteni! Még ebben az évben? Ha a pár nap nem elég, akkor január elején.
    Dénes! Jelentkezzen!

    VálaszTörlés