2012. augusztus 23., csütörtök

Ecetes cékla befőtt

- Hozzávalók -


  • cékla (10-12 cm átmérőjű)
  • torma (úgy is finom, ha kimarad)
  • köménymag
  • cukor
  • ecet



- Elkészítés -

Válogassuk ki, hibás darabokat ne konzerváljunk, azokat inkább már ősszel fogyasszuk el salátának. A cékla szár- és gyökérrészét is vágjuk le simára, erősen mossuk, áztassuk, majd keféljük le, hogy tiszta legyen, és így főzzük meg bő vízben, héjában. A főzési idő 2-3 óra, mindenesetre villával megszúrva érezzük, elég puha-e már. Túl puhára se főzzük, mert evésnél nem gusztusos. Főzés után a hámozás már nagyon könnyen megy, szinte csak le kell húzni a héját. Majd öblítsük le vízzel, és 4-5 mm vastag szeleteket vágjunk.


Az előkészített üvegekbe tegyünk 1-2 karika tisztított tormát és egy mokkáskanál köménymagot. Közben készítsük el a felöntő levet: minden liter vízre számítva adjunk 3 dkg sót, és 3,5 dkg cukrot. Amikor felforr, öntsük hozzá a 2-2,5 dl 10%-os ecetet, és ezzel töltsük fel az üvegeket. A szokásos módon légtelenítsük, majd zárjuk le csavaros tetővel.
Régi receptekben szerepel olyan eljárás is, amikor a céklát kierjesztették, mint a sós vizes uborkát. Ebben az esetben csak 1,5 dl ecetet adtak hozzá.

A teli üvegeket meleg vízfürdőben, 10 perc fölmelegítés után, 15 perces 85 C fokos hőmérsékletű sterilezéssel tartósítjuk. Az üvegek alá újságpapírt tegyünk!

Az így elkészített befőtt szinte a következő új cékláig eltartható. 
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése