2012. augusztus 31., péntek

Fájdalomcsillapítás természetes szerekkel

A gyógyszer nélküli  fájdalomcsillapítás akkor a leghatékonyabb, ha a fájdalmat enyhítő élelmiszereket (gyümölcsöket, zöldségeket, és fűszerekt stb.) beépítjük a táplálkozási szokásainkba, ezzel párhuzamosan abbahagyjuk a készételek, valamint mérsékeljük a finomított szénhidrátok fogyasztását.

- Cseresznye: ízületi gyulladásra, köszvényre, izomfájdalmakra -

A cseresznye nem csak a gyulladásos folyamatok kialakulását akadályozzák meg, a fájdalomérzetet is gátolja. A kutatások szerint egy tál cseresznye reggelire akár 25 százalékkal csökkenti a gyulladást jelző markerek értékét. Egy másik vizsgálat szerint azok a hosszútávfutók, akik hét nappal egy verseny előtt naponta kétszer 3 deciliter cseresznyelét fogyasztottak, kisebb izomfájdalomról számoltak be a verseny után.
Ajánlott adag: napi 45 szem

- Gyömbér: migrénre, köszvényre, izomlázra -

A gyömbért hagyományosan gyomorfájdalmak, tengeri betegség és hányinger ellen alkalmazták. Az új kutatások szerint azonban aszpirinszerű hatása is van: gyulladásgátlóként enyhíti a migrént, a köszvényt és az izomfájdalmakat.
A gyömbér számtalan módon felhasználható: belereszelhető gyümölcslevekbe, turmixba, ázsiai ételekbe, de fogyasztható teaként is. Ilyenkor érdemes vékony szeletekre vágni, és 10-15 percen keresztül főzni a teavízben.
Ajánlott adag: napi egynegyed teáskanál

- Áfonyalé: gyomor- és bélfekélyre -

A fekélyek hagyományos gyógymódja az antibiotikum, de áfonyalével a kórkép meg is előzhető, ugyanis a gyümölcs meggátolja a kórokozó megtapadását a gyomor védőfalán. Három héten keresztül napi egy pohár áfonyalé a fertőzések csaknem 20 százalékát számolja fel - gyógyszer nélkül. Fontos tudni azonban, hogy csak a százszázalékos gyümölcslé hatásos, a cukrozott lé felerősíti a szervezet gyulladásos folyamatait. Aki túl töménynek találja, hígíthatja vízzel.
Ajánlott adag: napi egy pohár

- Lazac, hering, szardínia: hát- és nyakfájásra, ízületi fájdalmakra -

A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak megakadályozzák az erek elmeszesedését, így biztosítják többek között, hogy a porckorongokhoz megfelelő mennyiségű oxigén és egyéb tápanyag jusson el.
Az omega-3 zsírsavak gátolják továbbá a gyulladásos folyamatokat az erekben és az idegekben, valamint védik a szívet, és javítják a hangulatot is - ami a fájdalomérzet szempontjából szintén nem elhanyagolható, hiszen a rosszkedvű ember erősebbnek éli meg a fájdalmat, mint a kiegyensúlyozott.
Fájdalomcsillapításhoz azonban jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavat kell fogyasztani, ehhez pedig táplálékkiegészítőre lehet szükség.
Ajánlott adag: heti 2-3 alkalommal

- Kurkuma: ízületi fájdalomra, vastagbélgyulladásra -

A kurkuma gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik: mérsékli az ízületi gyulladásokat, és az idegrendszerre is előnyös hatású. A kurkumát önmagában is rászórhatjuk salátára, párolt zöldségre, vagy belekeverhetjük joghurtba.
Ajánlott adag: napi egy teáskanál

- Joghurt: irritábilis bél szindrómára -

A probiotikus hatású - hasznos baktériumokat tartalmazó - joghurtok enyhítik a gyomor- és bélfájdalmakat, mérséklik a gyulladásos folyamatokat, és a felfújódásra is gyógyírt jelentenek.
Ajánlott adag: napi egy-két doboz

- Kávé: fejfájásra -

A kávé szűkíti az ereket, ezek kitágulása ugyanis fejfájást idézhet elő. Fontos tudni azonban, hogy a kávé csak akkor működik fejfájás-csillapítóként, ha valaki nem rendszeres kávéfogyasztó, azaz a szervezete nincs hozzászokva a koffeinhez.
Ajánlott adag: napi két eszpresszónyi koffein

- Menta: irritáblis bél szindrómára, fejfájásra -

A mentalevéltől friss lesz a lehelet, de a mentaolaj enyhíti az izomgörcsöket is, emiatt hatásos a görcsökkel járó irritábilis bél szindróma esetén. A mentaolaj csillapítja a fejfájást is: ebben az esetben a halántékra vagy a csuklóra csöpögtetett esszenciális olajat érdemes belélegezni.
Ajánlott adag: napi egy pohár tea

- Csípős paprika: köszvényre -

A csípős paprikában, chiliben található kapszaicin a fájdalomérzékelő receptorokat célozza meg. A hagyományos szájon át történő fogyasztása mellett használhatunk kapszaicin tartalmú krémeket is, amelyek célzottan alkalmazhatók a problémás területeken.
Ajánlott adag: napi fél teáskanálnyi por
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése