2013. március 16., szombat

Diófa kincsei

Diófát nem csak a dió terméséért érdemes nevelni, hiszen a növény szinte minden része felhasználható különböző egészségügyi problémák kezelésére. Jótékony tulajdonságokkal rendelkezik a levele, a fa kérge, a termés külső, zöld héja is.


- Diólevél - 

A levélből készült tea vérnyomáscsökkentő, nyugtató hatású: jó idegesség, álmatlanság, kimerültség, vagy túlhajszoltság kezelésére. Továbbá kiváló gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő, májtisztító, gomba- és baktériumölő hatású.
A homlok- és arcüreggyulladás vagy bőrkiütések kezelésére is használható. A pattanások és ekcéma a savas vér következtében jelennek meg. Kezelésükre a levélből készült tea vértisztító tulajdonsága miatt használható.
Gombás fertőzések kezelésében külsőleg alkalmazható. A pikkelysömörre és a sömörre a diólevél főzetét használjuk, külsőleg. A jó sűrűre főzött tea bedörzsöléssel megöli a mikroszkopikus élősködőket.

A sötétzöld diólevelet június végétől augusztusig gyűjtjük, ekkor még nem jelennek meg rajta a rozsdafoltok. A leszedett, ép, nem foltos leveleket megszárítjuk, összevágjuk, szellős, száraz helyen tároljuk.

- Diófa-kérge -

Vértisztító tea főzhető a kéregből is. A tea elkészítéséhez, szárított vagy nyers kéreg is felhasználható.
A diókéreg-teát a szájüreg érzékenysége, valamint mandulagyulladás esetén öblögető szerként is használhatjuk.
Diófa-kéreg hámösszehúzó hatása miatt alkalmas spontán tejelválasztás megszüntetésére, vagy ha más okból be kell szüntetni az emlő tejelválasztását.



- Diótermés -

Dió kemény,fás héja a cukorbaj kezelésére alkalmas.  A héjból készült tea naponta legalább 3-4 csészével, hat héten keresztül kúra szerűen fogyasztható.

A dióbeleket elválasztó lágy héjból készült tea a koszorúér betegséget megelőzésében segít, emellett koleszterincsökkentő hatású. Székrekedésre megszüntetésére reggelire néhány gerezd darabolt dió fogyasztható. A dió a hasmenést is mérsékeli, fizikai gyengeségre is fogyaszthatjuk.

Zöld-diókopáncs teát használhatunk toroköblögetőként és köhögés esetén is. A zöld dióburkokat 30 °C-on kiszárítjuk, majd három-négy evőkanálnyit félliter forró vízbe teszünk, egy percig főzzük, és állni hagyjuk két óráig. Lehűlés után szűrjük le.

Tippek:
- diófa kérgét fogkrémbe keverve erősíti, annak szájfertőtlenítő funkcióját;
- diólevél elűzi a bolhákat kedvenceink fekhelyéről;
- diólevélből készült tea használható hajfestésre;
- a még zöld dióból befőtt készíthető.

Forrás: 1., 2., 3.
A diófa, mint gyógynövény >>>

1 megjegyzés:

  1. Még lehet készíteni belőle diólekvárt,cserzőt, diófapácot, diófaolajat,és bármilyen fa bútort

    VálaszTörlés