2014. augusztus 7., csütörtök

Alternatívák a műanyag többlet kezelésére

Halomban állnak a műanyag edények a szekrényben? Egyre csak gyűlnek a szatyrok és a zacskók? Hogyan vethetnénk véget a mindent elárasztó műanyag dömpingnek?

Egyszerűen csökkenthető a plasztik hulladék mértéke néhány pozitív lépéssel.

Kép: care2.com

Tudatos bevásárlás

A túlcsomagolt termékek sorban állnak a bevásárló központok polcain. Azonban amit nem viszünk haza azzal nem is kell később bajlódnunk. Igaz?
Választhatunk a minimálisan, papírba csomagolt áruk közül, amelyekre igazán szükségünk van és vehetjük azokat nagy tételben.
A bevásárlókosárból pedig textil szatyorba is pakolhatunk.

Többszöri használat

Kezeljük a tárgyakat bölcsen! A kellően megtisztított zacskókat, edényeket addig nyúzhatjuk - eredeti funkciójuk szerint -, míg azok tönkre nem mennek.
Egy kis odafigyelést igényel, mégis sokat jelent, ha a munkahelyi kávé automatával bögrénket, vagy kávés poharunkat töltjük meg. Az uzsit pedig tehetjük textil szalvétába.

Újrahasznosítás

Kereshetünk új szerepet régi tárgyainknak, mint például fagylaltos dobozba tárolhatunk ételt, amit lefagyasztunk, vagy egy használt műanyag pohárba tehetünk tollakat, zacskóból akár ugrókötelet fonhatunk vagy horgolhatunk dísztálat is. A lehetőségek száma végtelen, aminek csak kreativitásunk szabhat határt.

Alternatív anyagok, eszközök

Részesítsük előnyben a környezetbarát termékeket, anyagokat! Ha eljön az ideje mondjuk egy új vágódeszka beszerezésének, akkor válasszunk fából készült modellt.
A száraz alapanyagokat sem kell eredeti tasakokban raktározni. A megüresedett befőttesüvegekben jól elállnak a kamrában.

Kertészkedés

A veteményeskert fenntartása egy fantasztikus módja annak, hogy mérsékeljük otthonunk műanyag lábnyomát - a házi termékek garantáltan nem jönnek csomagolásban!