2015. március 3., kedd

Gyógy-, és fűszerolajok gyógyhatásai, készítése

  A gyógynövényes, vagy fűszer olajak széles körben ismertek és a kamrák polcain is fel-fel bukkannak, de kevesen gondolnánk, hogy ezeket az olajokat a saláták bolondításán túl gyógyászati célokra is használják. Egyes kultúrákban szerepet kapnak az ételkészítés mellett kiegészítő kúrákként, valamint vallási szertartások során.

Kép: mycookingrecipes.com

  Ezek a típusú olajok jellemzően növény alapúak és nem tartalmaznak koncentrált aromát, valamint nem párolognak el, mint az illóolajok. A bőrön felszívódva, belélegezve és elfogyasztva egyaránt nyújt terápiás segítséget. A megfelelő olajjal kezelhető például a bőrgomba.

  A gyógynövényes olaj elkészítéshez az alábbi növényi olajok közül választhatunk, attól függően, hogy milyen problémát akarunk kezelni.

Növényi olajok

Mandula olaj - Jó minden bőrtípusra, a száraz bőr ajánlott, nyugtatja a gyulladást, viszketést, és egyes bőrbetegségeket (ekcéma, pikkelysömör, bőrgyulladás), enyhíti és nyugtatja a leégést.

Avokádó olaj - Esszenciális vitaminokat (D és E) tartalmaz, hidratálja és nyugtatja az érzékeny bőrt, ill. segíti a pikkelyes fejbőrt, antibakteriális tulajdonsággal bír.

Kókuszolaj - Hidratálja száraz típusú bőrt és hajat, megnyugtatja az irritált bőrt, emellett tovább eltartható, mint a legtöbb növényi alapú olajok.

Szőlőmag-olaj - Erősíti szöveti sejteket, megőrzi a bőr természetes nedvességtartalmát, gyorsan felszívódik.

Olíva olaj - Hidratálja a száraz bőrt, és enyhíti a viszketést, segít a különböző anyagok szintézisét, mint a kollagén és elasztin.

Napraforgóolaj – Hidratálja a bőrt, ajánlott idős vagy sérült bőrre.

Búzacsíra olaj - Puhítja száraz és öregedő bőrt, segíti a sejtek regenerálódását, nyirokkeringést, enyhíti a gyulladást, megelőzi és csökkenti a hegesedést.

Kép: whollyrooted.com

Gyógynövények

  Minden gyógy-, és fűszernövény használható gyógyhatású olajok készítéséhez. A lenti növények egytől egyik jótékony tulajdonságokkal bírnak.

Aloe Vera - Antibakteriális, gomba és vírus ölő, seb és égés gyógyító, természetes hashajtó, csillapítja a gyomrot, segít a bőrbetegségek tüneteinek enyhítését.

Bazsalikom - Hatékony görcsoldó, vírusellenes, fertőző, antibakteriális, csillapítja a gyomrot.

Poloskavész - Enyhíti a klimaxos hőhullámokat, a menstruációs görcsöket, segít keringési és érrendszeri zavarokat, csökkenti a vérnyomást, és a koleszterinszintet, hasznos idegesség és a stressz kezelésére. Terhesség alatt nem ajánlott!

Fekete dió - Jó a gombás fertőzésekre, szemölcsök és szömörce kezelésére, és segíti az emésztést.

Fahéj - Bizonyotottan 99,9% -osan vírus és baktérium ölő, tehát antibakteriális és antivirális.

Cayenne-i bors - Ajánlott a reuma kezelésére, megfázás, influenza, arcüreggyulladás és torokfájás esetén, hasznos fejfájás és láz enyhítésére, segíti a létfontosságú szervek működését.

Szegfűszeg - Erősíti az immunrendszert, antioxidáns, emellett antibakteriális és antimikrobiális.

Tuja - A terápiás tulajdonságait ciprus olajként fejti ki: vérzéscsillapító, fertőtlenítő, görcsoldó, vizelethajtó, izzasztó, érösszehúzó, légzőszervi frissítő és nyugtató hatású.

Pitypang - Hasznos menstruáció, valamint menopauza során, növeli a petefészek hormontermelését.

Kasvirág - Növeli a fehérvérsejtek termelését, immunrendszer támogatása, gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal bír, jó a megfázás, az influenza és a fertőzés kezelésére. Fontos, hogy legfeljebb két hétig alkalmazható kúraszerűen! Ne használják azok, akik allergiásak a napraforgóra!

Eukaliptusz – Kiváló fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatása van.

Fokhagyma - Segít a fertőzések leküzdésében, az asztma enyhítését, orrmelléküreg-gyulladás csökkentését, a keringési problémák és a szívbetegségek kezelését, ezen felül növeli az immunitást, és méregteleníti a szervezetet.

Kamilla - Segít a stressz, a szorongás és álmatlanság leküzdésében, jó emésztési zavarokra, hasznos a legtöbb emésztési problémára, a hatékony vértisztító, és segít növelni a máj működését és támogatja a hasnyálmirigyet. Javítja az epe elfolyását a májból, valamint segíti a hólyagos bőr gyógyulását.

Gólyaorr – Szerepe van a máj méregtelenítésében, görcsoldó, elállítja a vérzést, fertőzés elleni, antibakteriális.

Gyömbér - Enyhíti a hányingert, utazási betegséget, hasznos a keringési problémákra, jó emésztési zavarok, és szintén hatékony antioxidáns.

Levendula - Segíti az égési sérülések kezelését, fertőtlenítő, használható feszültségoldóként, jó depresszió esetén, elősegíti a bőr egészségét és szépségét.

Lemon - Javítja a mikrokeringést, segíti a fehérvérsejtek képződését, és az immunrendszer működését, emellett fertőtlenít.

Majoránna - Antibakteriális, tágítja az ereket, szabályozza a vérnyomást, enyhíti az izmok.

Mályvacukor - Húgyhólyag fertőzések kezelésére alkalmas, vízhajtó, segítség a vese problémáknál és emésztési zavaroknál, nyugtatja köhögést, torokgyulladást enyhíti, ill. gyulladáscsökkentő, antibakteriális és sebgyógyító.

Citromfű – Segítség az idegrendszer működésében és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ökörfarkkóró - Lehet használni, mint egy hashajtó, jó asztma és bronchitis, hasznos légzési nehézség, segít szénanátha.

Mirha - Antivirális, megnyugtatja a bőrt és támogatja az immunrendszert, ezen felül görcsoldó is.
Oregánó - Egy hatékony antibiotikum, bizonyítottan hatásosabban semlegesíti a baktériumokat, mint néhány kémiai úton előállított antibiotikumok.

Fenyő - Antidiabetikus, kortizon-szerű, súlyos fertőzések, és magas vérnyomás kezelésére alkalmas.
Rozmaring - Fertőtlenítő, antibakteriális, tisztító és méregtelenítő. Támogatja a máj és megszünteti a májzsugort.

Rózsafa – Fertőzést csökkentő, baktérium- és vírusellenes.

Zsálya - Használt a szorongás, idegrendszeri zavarok, jó vérzéscsillapító, hasi rendellenességek kezelésére, és gyulladáscsökkentő.

Fodormenta - Megnyugtatni az idegrendszert, és segíti a hörgők gyógyítását.

Teafa - Fertőtlenítő, antibakteriális, gombaellenes, jó égési sérülésekre és az összes bőrbetegségre.

Kakukkfű - Fő szerepe van a baktériumok elpusztításában.

  A felsorolt gyógynövények épp leveleit, vagy virágait tisztán, szárítás után a fertőtlenített üvegeket 1/3 részig töltsük meg, majd buborék mentesen öntsük tele olajjal.

  A teli üvegeket zárjuk le, majd helyezzük naptól védet helyre, és naponta mozgassuk át. Két és hat hét közé esik az az idő, mire elkészül a fűszerolaj.

Kép: blog.avago.com.au

  Használat előtt leszűrhetjük, vagy elkészültét követűen szűrten tárolhatjuk légmentesen zárható üvegekben.

  Az olajokat légmentesen zárható üvegben, hűvös és sötét helyen tároljuk, mindaddig, amíg meg nem romlanak, avasodnak, szagosodnak.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése