2012. június 14., csütörtök

Levendula felhasználása és hatásai

Nem véletlen, hogy a levendula egyre nagyobb népszerűségnek örvend Hazánkban. Hiszen széles körben hasznosítható jótékony hatásokkal rendelkezik. 

- Hatásai -

A levendulát széles körben alkalmazzák gyógynövényként, első sorban nyugtató és relaxáló hatása miatt.
A levendulaolaj alkotóelemei hatásosak a hiperaktivitás, az álmatlanság, szélszorulás, baktériumok, gombák, fogíny-mikrobák, penész valamint (fenyő-, kakukkfű-, menta-, rozmaring-, szegfűszeg- és fahéjolajjal keverve) a „Staff” baktériumként is ismert Staphyloccus baktérium ellen.
A növény alkotóelemei bizonyos típusú rák kezelésében is ígéretesek lehetnek, például egereknél csökkentették a mellrák-daganatokat.
A levendula az impotencia ellenszere is lehet.

- Szárítása -

Ha megszárítjuk a levendulát, az illat hosszú hónapokon át tart. Akasszuk fel a csokrot fejjel lefelé, közvetlen napfénytől távol. Minél szellősebb a hely, annál jobban és gyorsabban szárad. A levendula felakasztásához kitűnő hely a ruhásszekrény. A csokor szépen fog megszáradni, és csodálatos illatot ad a ruháknak.

- Felhasználása -

A friss levendulavirágokat zselészirupok valamint gyümölcssaláták, desszertek, tej és krémek ízesítésére is lehet használni.
Csirkehúsok elkészítésénél rozmaring helyett is használható.
A levendulafagylalt eperrel, limonádéba vagy borba keverve igen ízletes.
Rovarcsípésre kitűnő a levendulaforrázat.
Szárított virággal és magokkal megtöltött kispárnákkal nyugodt az alvás, a főzet pedig megnyugtatja az idegeket.
Nyugtató teát három virágfejet forrásban lévő vízbe téve készítjük.
A halántékokat levendulaolajjal bedörzsölve enyhíthető a fejfájás.
Forrás
További érdekességek a levenduláról >>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése