2013. augusztus 13., kedd

Bodzabogyó szirup recept és hatásai

Készítsünk nyári hűsítő vitaminbombát bodzabogyóból!

Kép: publicphoto.org

A bogyóba fordult fekete bodza magyar népgyógyászatban és az étkezésben egyaránt használt, magas A-, B-, és C-vitamin (C-vitamin tartalma duplája a citrusféléknek) tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a légutakra, vese- és vértisztító, valamint frissítő hatása is van.

Szirup elkészíthető mézzel vagy cukorral. Ízesíthető továbbá citrommal és fahéjjal.
kitchentablepoliticA megtisztított bogyókat kesztyűben, vagy villa segítségével leszemezzük, majd mossuk át újra. 1kg bogyót min 2kg cukorral főzzük, víz nélkül, amíg a bogyók szét nem esnek. Ezt követően átpasszírozzuk (a magját nem használjuk fel!), hozzá adunk 1dl vizet, a reszelt citrom héjat, és amikor már forrt, hozzáöntjük a citrom levet, és 10g aszkorbin savat.
Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba helyezzük.
chiotsrun

Fontos tudnivalók

Ízlés szerint, hígítva fogyasszuk.
A bodzabogyó csak főzés után ehető mivel nyersen hasmenést, gyermekeknél pedig hányingert okozhat.
A bogyókból készíthető leves, lekvár, bor, pálinka is.
Természetes színező anyagként is használható, a passzírozásból visszamaradt anyagot használhatjuk ilyen színezőként.

Fontos, hogy a gyalogbodza nem használható étkezési célokra mivel mérgező. A növény felismerhető álló terméséről és virága színesebb a fekete bodzáénál.


Forrás: 1., 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése